ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Spolčo pro děti slaví 5 let

Zveřejněno: 10. 9. 2020
  Milé děti, milí rodiče, milé animátorky, milé katechetky a milí farníci! Bylo to o prázdninách v Mrákotíně v srpnu 2015, kde se konal druhý farní tábor, kterého se tehdy účastnilo neuvěřitelných 27 dětí. Bylo to pro mě osobně velké překvapení, v porovnání s prvním v Lovčicích, na kterém těch dětí byla třetina a ještě opravdu s velkým věkovým rozpětím. Byl jsem překvapený, kde se děti vzaly. Ještě větší překvapení bylo, že šlo převážně o děti přímo z naší farnosti, kterých se mi předtím nezdálo, že bychom tolik měli. Navíc mě zaskočila otázka rodičů po přihláškách do náboženství, hned po příjezdu s dětmi ještě u autobusu. Měl jsem z toho opravdu radost a bylo mi jasné, že pokud mám pro děti ve farnosti dělat víc, tak teď je ten pravý okamžik. Je tu opravdové nadšení a zájem ze všech stran. 


Mým velkým přáním bylo, aby se nám společenství, vytvořené s dětmi během tábora, podařilo udržet i během školního roku. Bylo mi jasné, že k tomu se nestačí jen vidět v kostele a v náboženství, že děti potřebují spolčo. A tak jsem se obrátil na Julču a Slávku, první animátorky, zda by si něco takového dovedly představit. Jejich kladná odpověď i zájem dětí i rodičů se na potáborovém setkání 20. září 2015 stala skutečností a 4. října 2015 se děti sešly k prvnímu spolču a na druhé dorazil klokan, který dostal jméno Ignác. A od neděle 18. října 2015 putuje mezi našimi dětmi a rodinami a jezdí s námi samozřejmě i na tábory, výlety i víkendovky. 

  Dnes se dětem už třetím rokem věnují Anička, Lucka a Kristýna, další šikovné animátorky, které děti, spolčo i farnost dostali. Vzpomínám si na jejich první spolčo výlet do Obyčtova, který pro mě byl jasným signálem, že spolčo i dál bude v dobrých rukou. Dnes už to jsou stejně zkušené animátorky jako Julča a Slávka. Měl jsem radost, že se letos na táboře opět mohly děti vidět i se všemi svými animátorkami a mohly něco pěkného prožít. 
V neděli 18. října 2020 bych rád poděkoval za spolčo: za všechny děti, animátorky i rodiče slavnostní bohoslužbou v 9:30, kterou budou doprovázet děti a animátorky ze spolča, ale počítáme i s rodiči a všemi ostatními farníky, že nám se zpěvem pomohou. Po ní bychom se přesunuli na faru, a když nám počasí bude přát, tak i na farní zahradu, kde bychom pokračovali v oslavě. Byl bych rád, aby se mohli vidět, popovídat si a něco zažít nejen děti, ale i mládež, rodiče i další sourozenci, zkrátka všichni, kterým leží na srdci děti a rodiny naší farnosti. S pomocí rodičů bychom se pokusili nachystat i nějaké obědové pohoštění, abychom nemuseli koukat na hodinky a starat se doma o oběd. Nemusí jít jen o rodiny dětí ze spolča, když slaví spolčo, tak slaví celá farnost, koneckonců bez jejích modliteb by spolčo letos neslavilo 5 let. 
Velkou pomocí by pro nás bylo, kdybyste nám mohli dát vědět, že se na faru se svou rodinou chystáte, aby se nám lépe podařilo nachystat pohoštění, aby ho nebylo moc ani málo. Nejlépe do středy 14. října.
o. Petr Polívka
Předchozí měsíc  Říjen 2024  Následující měsíc
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31