ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Po stopách Sherlocka Holmese - farní tábor 2023

Zveřejněno: 17. 9. 2023

V sobotu 12. srpna vyrazilo po bohoslužbě v našem kostele 34 malých detektivů společně se 6 vedoucími a o. Petrem Polívkou do Londýna (Osové Bítýšky). Dostali jsme tam totiž pozvání od slavného londýnského detektiva Sherlocka Holmese, který nás požádal o pomoc. Po společném obědě byly děti seznámeny s případem. Jednalo se o vraždu a s ní související krádeží tajných dokumentů. Děti si ve skupinkách založily své detektivní kanceláře a s nadšením se vrhly do řešení případu. 

Náplní druhého táborového dne bylo, kromě nedělní mše svaté a témátka se scénkou Kiki a Maki, také prohledání místa činu. Úkolem mladších detektivů bylo zjistit, kudy jel vlak, ze kterého byla oběť údajně vyhozena. Starší měli za úkol najít v ulicích Bítýšky podobu jednoho z podezřelých. Večer pak byla možnost jít se proběhnout a vykoupat v nedalekém rybníku. 

Pondělní dopoledne nás po témátku čekaly detektivní workshopy, tedy nácvik dovedností, které by se nám jako detektivům mohly při honbě za pachatelem hodit. Konkrétně si děti mohly vybrat mezi výrobou dalekohledu, výrobou detektivních zápisníčků, identifikací pachatele (kreslení portrétu podle zadání) a stopování pachatele (překonávání překážkové dráhy). Odpoledne jsme se seznámili s dalšími svědky činu a vydali se na okraj Londýna vypátrat gang místních zločinců. Po jejich identifikaci se ale ukázalo, že s naším případem nemají nic společného. Večer jsme si pak užili opékání špekáčků u táboráku. 

  

Čtvrtý táborový den byl na programu výlet. Z Osové Bítýšky jsme vlakem vycestovali do Žďáru nad Sázavou. Cílem našeho výletu byl poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Po nenáročné procházce Žďárem jsme dosáhli cíle. Součástí návštěvy kostela byla velice zajímavá komentovaná prohlídka, při které jsme se dozvěděli o historii kostela, legendě sv. Jana Nepomuckého a v neposlední řadě o unikátní práci architekta Santiniho. Po prohlídce jsme měli krásnou příležitost slavit mši svatou přímo v kostele. Cestou zpět měly děti radost z návštěvy Kauflandu, a pak naše cesta pokračovala vlakem zpět na faru. 
   

 

Pátý den tábora navštívili naši detektivové patentový úřad, odkud byly ukradeny tajné dokumenty. Jejich úkolem bylo zjistit, jaké dokumenty chybí, a najít všechny možné stopy, které by poukázaly na pachatele. Kromě celotáborové hry bylo na programu i témátko s názvem Proříznutá pusa, a jako každý táborový den, mše svatá. 

Čtvrteční dopoledne jsme strávili tradičně témátkem a po obědě nás čekala rekonstrukce vraždy a následné vyšetřování. To jsme si připomněli scénkami, které si děti v týmech připravily. V noci jsme se pak vydali do bytu jednoho z podezřelých zajistit klíčové důkazy. 

V pátek se nám případ už chýlil ke konci. Po témátku měly děti za úkol rozluštit nasbírané důkazy z noční mise. Po rozluštění už bylo vše jasné a nezbývalo nic jiného než dopadnout pachatele. V úvodu jsme se snažili dostat na místo, kde by se měl pachatel nacházet, aniž bychom byli spatřeni špionem v autě. Pak už zbývalo jen pachatele dostihnout a zatknout. Pachatel se ke všemu přiznal a Sherlock našim detektivům z Křenové poděkoval, že mu pomohli udělat Londýn zase o něco bezpečnější. Večer nezbývalo nic jiného než si rozdat diplomy s odměnami a oslavit vyřešení případu. Poslední den se nesl ve znamení úklidu a cesty zpět do Brna. Velké poděkování patří našim skvělým kuchařkám – Janě a Kláře, dětem, otci Petrovi, vedoucím a všem dalším, kteří se podíleli na přípravě a průběhu našeho tábora. 

Anna Grézlová a Jonáš Buchta

 

Jak vypadaly naše předchozí tábory?

SOBOTÍN 2022

OSOVÁ BÍTÝŠKA 2021

OSOVÁ BÍTÝŠKA 2020

RAJNOCHOVICE 2019

VELKÉ LOSINY 2018

CHARVÁTY 2017

OPATOV 2016

MRÁKOTÍN 2015

LOVČICE 2014

 

Předchozí měsíc  Říjen 2024  Následující měsíc
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31