ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Putování do Staré Boleslavi

Zveřejněno: 1. 5. 2024

   O víkendu jsme podnikli v ohláškách ohlašovanou pouť starou Svatováclavskou poutní cestou. Od Mariánského sloupu v Praze do baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi po stopách knížete Václava který tudy putoval roku 935(929) a byl ve Staré Boleslavi zavražděn. Stejnou cestou byl přenesen zpět do Prahy.

  Poutní cesta, která má 27 km, je také nazývána Svatou Mariinou cestou (Via Sancta Mariana) k Palladiu Země české v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Na cestě bylo vybudováno 44 kapliček které byly vyzdobeny obrazy ze života sv. Václava. V současné době jich je pouze 22 avšak bez obrazů, místo zbývajících jsou umístěny dřevěné kříže.

   Historie Paladia vede až ke svatému Metodějovi, který jej věnovat sv. Ludmile a ta jej darovala sv. Václavovi. Po jeho smrti byl reliéf zachráněn bl. Podivenem. V průběhu historie byl několikrát ztracen, nalezen, poničen a nakonec upraven do dnešní podoby vyhlášen za Paladium země České.

   Tento příspěvek by však neměl být o historii ale o našem putování. Vyrazili jsme od Mariánského sloupu se zastavením u každé kapličky nebo kříže. Otec Petr měl připraven popis obrazu, který byl v kapličce původně umístěn a informaci kterému obrazu Panny Marie byla kaplička zasvěcena.

   Přes Prahu jsme procházeli v pohodě a kapličky pěkně ubývaly, ale po opuštění Prahy jsme byli na otevřené planině vystaveni rozmarům počasí a začali jsme si uvědomovat, kolik těch kapliček vlastně je. Zpětně musí říct, že počasí nám přálo. Bylo zima, foukalo, pršelo a místy se smetaly sněhové krupky Pro mě s každým dalším zastavením, narůstající únavou a až mystickým vlivem počasí rostla vnímavost k popisu obrazů a duchovní historii cesty. Pouť jsme ukončili mší v bazilice sv. Václava ve Staré Boleslavi v kryptě kostela sv. Kosmy a Damiána, místě smrti sv. Václava, u jeho relikviáře. Celá pouť byl krásný duchovní i fyzický zážitek. Samozřejmě byla příjemná i večeře v „Bohémovně v pivovaře“ a přenocování v hotelu.

   V neděli ráno jsme slavili mši v chrámu Nanebevzatí Panny Marie. Po ní jsme měli možnost pobýt před Paladiem a navštívit klenotnici. Příjemné bylo provázení historií paní průvodkyní při dalších návštěvách kaple sv. Podivena, baziliky sv. Václava, krypty sv. Kosmy a Damiána a nakonec i románského kostela sv. Klimenta, který je druhou nejstarší sakrální památkou v Čechách a v interiéru jsou odkryté původní fresky. Při návštěvě tohoto kostela na vás opravdu „dýchne“ historie a není mnoho takovýchto míst u nás. Po obědě autobus, vlak a Brno.

  Ještě krátká poznámka. Putování „Via Sancta Mariana“ je každoročně organizováno i na Silvestra. Začíná 12:00 v Praze a končí mší 24:00 ve Staré Boleslavi. Je to výzva. Chtěl bych tímto článkem poděkovat otci Petrovi za organizaci, přípravu a osobní přístup (prošel pouť před námi) za opravdu krásného zážitku. Není jednoduché ani samozřejmé takovéto akce organizovat a naplňovat tak život farnosti. Otče děkujeme.

Pavel Přikryl

A přece to stálo za to

Předchozí měsíc  Červenec 2024  Následující měsíc
PO ÚT ST ČT SO NE
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31